Ömerler Mimarlık Ümraniye’de Alışverişin Anlamını Yeniliyor


Ömerler Mimarlık, ödüllü çalışması İstinye Park, Mall of Istanbul ve Ak-Asya AVM deneyimlerini Ümraniye AVM’ye taşıyor. İstanbul Alemdağ Caddesi’nde konuşlanan yeni AVM projesinde öncelik ferah, kolay ve zahmetsiz alışveriş.

İstinye Park projesindeki yenilikçi görüşüyle ödül alan Ömerler Mimarlık, deneyimlerini bu kez Ümraniye AVM’ye aktarıyor. 40 bin metrekare alanda bulunan 105 mağazanın tasarımında ferah, kolay ve zahmetsiz alışveriş imkânı ön planda tutuluyor.
“AVM’lerdeki zorlama tasarımları doğru bulmuyorum”

Proje mimarlarından Güney Kurdak ziyaretçilere rahat bir alışveriş imkânı sağlamak amacıyla yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor:

“Sadece ziyaretçi çekebilmek için yapılan zorlama tasarımları doğru bulmuyorum. Bu sadece bir süre işe yarıyor, AVM’nin gerçek fonksiyonunun önüne geçiyor. Dengeyi iyi kurabilmek ve bunu tasarıma doğru yansıtabilmek işin ipucu. Bu projedeki asıl amacımız; ziyaretçilerin kolay ve zahmetsiz bir şekilde alışveriş yapmaları, yemek yemeleri, çocuklarıyla eğlenmeleri, keyifli ve sürprizli bir mekânda iyi zaman geçirmeleri için doğru tasarımı oluşturmak. Bunun için de İstinye Park AVM’de tasarladığımız, mağaza cephelerinin tüm katlardan ve açılardan görünmesini sağlayan üst katlara doğru geriye çekilmeyi, Ümraniye AVM projesinde de uyguladık. Açık terasların ve kat bahçelerinin her cephede bolca yer almasına dikkat ettik. Bunun dışında, verimli enerji kullanımı, doğru konfor koşullarının yaratılması, engelli, yaşlı ve çocukluların kolay ve rahat gezebilmeleri ve kiralanabilir alanın maksimize edilmesi gibi projede hayati önem taşıyan birçok faklı kriteri de dikkate aldık.”


Anadolu Yakası’nın ikinci Bağdat Caddesi

Ömerler Mimarlık’ın 40 bin metrekarede 105 mağaza, 7 bin metrekare yemek alanı ve 4 bin metrekarelik eğlence bölümüyle projelendirdiği Ümraniye AVM, “Anadolu Yakası’nın ikinci Bağdat Caddesi” olma iddiasını taşıyor. Yapının kent merkezinde yer alması, geniş yeşil alanı ve bol miktardaki açık terasıyla caddeyle sürekli temas halinde bulunacak olması bu iddiayı doğrulayan sebeplerden birkaçı. Ümraniye AVM, bölgedeki restoran ve kafe ihtiyacını da 7 bin metrekarelik açık ve kapalı yeme-içme alanıyla giderecek. Ayrıca AVM’nin üzerinde tasarlanan otel projesi de Ümraniye bölgesinin bu yöndeki eksikliğini gidermiş olacak.
Proje Künyesi

Toplam inşaat alanı: 112.000 m²
Alışveriş merkezi kapalı alanı: 54.400 m²
Otopark inşaat alanı: 50.500 m²
İşveren: Mutlu İnşaat, Mes Turkuaz İnşaat, Miltaş İnşaat, Uzman İnşaat
Proje ekibi: Y. Mimar Ömer Somer, Y. Mimar Ömer Kurdak, Muzaffer Mutlu, Güney Kurdak, Erce Altay, Gamze Mutlu
Proje bitiş tarihi: 2013

Şimdiye kadar İstinye Park, Mall of İstanbul, Ak-Asya gibi AVM projelerine imza attınız. Bu deneyimlerinizi Ümraniye AVM’ye nasıl aktardınız?

Evet, son yıllarda ofisimizde yoğun olarak AVM projeleri çiziyoruz. Alışveriş merkezleri konusunda bilgi birikimimizi yeni projelere aktarmaya çalışıyoruz ve tabii ki daha önceki projelerimizde başarılı olan unsurlara da yer veriyoruz. Örneğin İstinye Park’ta çok başarılı olan, mağaza cephelerinin tüm katlardan ve açılardan görünmesini sağlayan, üst katlara doğru geriye çekilmeyi, Ümraniye AVM projesinde de uyguluyoruz. Tabii bunun dışında, kiralanabilir alanın maksimize edilmesi, verimli enerji kullanımı, doğru konfor koşullarının yaratılması, engelli, yaşlı ve çocukluların AVM içinde kolay ve rahat gezinebilmeleri gibi projede hayati önem taşıyan birçok farklı konuyu da tasarımlarımıza aktarıyoruz.


Ümraniye AVM’yi diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir?

Ümraniye AVM’nin belki de en önemli farkı ve avantajı şehrin merkezinde yer alması ve kolay ulaşımı. AVM’lerin iyi çalışmalarının en önemli kriteri müşterilerin kolay ulaşabilmesidir. Belki de bu yüzden İstanbul’un en büyük iki AVM’si Bağdat Caddesi ve İstiklal Caddesi’dir. Ümraniye AVM’nin ikinci bir özelliği ise açık teras alanlarının fazlalığıdır. Ön ve arka cephe boyunca uzayan teraslar sayesinde müşteriler, kapalı, boğucu ve caddeden kopuk bir mekânda vakit geçirmeyecek.


İstanbul’da pek çok alışveriş merkezi mevcut. Sizce ziyaretçiler neden burayı tercih edecek?

İç mekânların tasarımı sayesinde ziyaretçiler, ferah, aydınlık ve rahat bir alışveriş olanağı bulacak. Teraslar sayesinde AVM’nin içindeyken, cadde ile iletişimde olacaklar. Ayrıca bölgedeki restoran ve kafe ihtiyacını hem fast-food katında hem de zemin katta caddeye açık özel kafelerle sağladığımız için Ümraniye AVM’nin bölge halkı için ayrı bir önemi olacağını düşünüyorum.


Halkı buraya çekebilmek için nelere dikkat ediyorsunuz?

Özellikle İstanbul’da açılan onlarca AVM’den sonra Türk halkı AVM’ler konusunda çok bilinçlendi. Artık iyi tasarlanmamış, fonksiyon dağılımının doğru yapılmadığı, kolay ulaşılamayan, engelli, çocuklu ve yaşlılara kolaylık sağlamayan AVM’lerin çalışmasına imkân yok. Neredeyse yan yana açılan AVM’ler var. Tabii ki ziyaretçiler seçim yapacak ve bu seçimler AVM’lerin geleceğini belirleyecek. Ümraniye AVM’de yukarıda anlattığım tüm bu önemli unsurları gözetmeye çalıştık. Halkı çekmek için yapay ve geçici tasarımlar yapmayı doğru bulmuyorum. Bu sadece bir süre işe yarar. Bu projede yaptığımız, ziyaretçilerin kolay ve zahmetsiz bir şekilde alışveriş yapmaları, yemek yemeleri, çocukları ile eğlenmeleri, keyifli ve heyecanlı bir mekânda iyi zaman geçirmeleri için doğru tasarımı oluşturmak.


Alışveriş merkezinin dış cephesini nasıl planladınız? Alıştığımızın dışında bir görüntü ya da malzeme olacak mı?

Dış cephe tasarımında farklı kriterlerimiz oldu. Öncelikle alışveriş merkezinin Alemdağ Caddesi’ni kucaklamasını istedik. Çok yoğun bir yaya ve araç trafiğinin olduğu caddeden alışveriş merkezine akışı sağlamaya çalıştık. Diğer birçok AVM’nin aksine, zemin katta yoldan da algılanabilen özel kafeleri, mağazaları ve üst katlarda yola bakan büyük terasları ile caddeyle bütünleşen bir cephe tasarladık. Müşterilerin AVM’nin içerisindeyken, ana cadde ile iletişimde olmasını sağlamaya çalıştık. Doğal taş ve camı doğru oranlarda kullanıp şık olduğu kadar sıcak bir cephe yaratmaya çalıştık.


By 1eladenecli Genel içinde yayınlandı

Yorum bırakın