Tortum Ziyaretçilerine Yeşil Otel


https://i1.wp.com/www.isimsizsevda.net/wp-content/uploads/2011/01/tortum_%C5%9Felalesi.jpg
https://i0.wp.com/www.vippaltours.com.tr/uploads/tortum_selalesi.jpg
tortum göl
Tortum Gölü

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Erzurum‘un Uzundere İlçesi’ndeki, 48 metre ile dünyanın üçüncü Asya ve Avrupa‘nın en yüksek şelalesi olan Tortum şelalesini görmeye gelenler için 5 Yıldızlı otel yaptırma kararı aldı.

KUDAKA Tortum Şelalesi’ni ziyaret eden turistler için 5 yıldızlı otel yapma kararı aldı. Otel ayrıca “yeşil bina” olma özelliğini taşıyacak.

Dünyanın 3. Avrupa ve Asya’nın ise en yüksek şelalesi olan Tortum Şelalesi ziyaretçileri için bir otel yapılması kararı alındı. Erzurum Uzundere’de bulunan Tortum Şelalesi’ne gelen turistler için Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından öncülük edilen proje 5 yıldızlı olacak ve yeşil bina olarak tasarlanacak.

Karadeniz bölgesi iklim özelliğini taşıyan, Tortum gölü ve şelalesi ile Öşvank Kilisesi gibi doğal, tarihi güzelliklere sahip Uzundere İlçesi’nde konaklama sorununu gidermek için harekete geçildi. KUDAKA’nın yüzde 60 ve Uzundere Belediyesi’nin yüzde 40’ını karşılacağı butik otel yaklaşık bir milyon liraya mal olacak. Mayıs ayında yapımına başlanacak otel, 60 yatak kapasiteli ve ‘yeşil bina’ özelliğini taşıyacak.

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, ilçenin Tortum gölü ve şelalesi ile Öşvank Kilisesi gibi doğal tarihi değerler ve yöresel yemekleriyle tanındığını belirterek turistlerin bölge hakkında bilgilendirilmesi için ayrıca bir karşılama merkezinin de yaptırılacağını açıkladı.

Başkan Özsoy, “Otel için öncelikle yeşil tesis belgesi alacağız. Daha sonra yapım ve kullanım aşamasında çevreye saygılı ve duyarlı bir bina inşa edeceğiz. Otelde konaklamak istemeyen turistlerimizi köylerdeki ev pansiyonlara yönlendireceğiz. Ayrıca otelimize, turistlerin kültürümüzü tanımaları açısından Türk hamamı yaptıracağız. Amacımız sürdürülebilir turizm modelini yürütmek. Gelen turistlerin yöre halkıyla kucaklaşmasını sağlayacak turizm modelini öne çıkarmayı sağlayacağız. Otelimizin inşaatı bir yıl içinde tamamlanacak” diye konuştu.

Reklamlar

Aks Yapı kentsel dönüşüme odaklandı


 

Ümraniye Şerifali’de Sarissa İstanbul projesini hayata geçiren ve 2012 Haziran’da teslimlere hazırlanan Aks Yapı, kentsel dönüşüm projelerine odaklandı.

Sarissa İstanbul projesine komşu Vural Sitesi’ndeki daire sahiplerinin yüzde 80’iyle anlaşan Aks Yapı, bu binaları yıkarak yerine 500 dairelik konsept bir konut projesi inşa edecek. Vural Sitesi 12 bin metrekare üzerinde 12 blokta 230 daireden oluşuyor. Şirket Vural Sitesi dönüşüm projesinin yanı sıra, Fikirtepe kentsel dönüşüm proje alanı, Göztepe, Ataşehir ve Kartal’da da yeni projeler için de görüşmelerini sürdürüyor. 230 dairelik Vural Sitesi’ndeki daire sahiplerinin yüzde 80’i ile anlaşma imzaladıklarını ve tapu şerhi koydurduklarını belirten Aks Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Meriç, “Burada 120 milyon TL’lik bir yatırımla 500 dairelik bir proje yapacağız. Projenin mimari konsept projesinin hazırlanması için dünyanın önde gelen mimarlık ofislerinden İngiliz Brodway Malyan ile görüşmelerimiz son aşamaya geldi” diye konuştu.

‘Üçte iki çoğunluğu aştık’
Bülent Meriç, “Riskli yapılar bir kişinin dahi itirazıyla yenilenemiyordu. Yeni yasayla üçte iki çoğunluk kararı geçerli olacak” dedi. Meriç, Vural Sitesi’nde yüzde 80 ile anlaştıklarını hatırlatarak, yüzde 20 ile de kısa sürede anlaşarak projeye Haziran 2012’de azınlıkta kalan ev sahipleriyle anlaşılamaması durumunda ise ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ gereğince en geç Eylül 2012’de başlayacaklarını açıkladı.

Galeri

İstiklâl son kez yenileniyor


İstiklâl Caddesi boyunca uzanan atık su galerisinin tramvayın titreşiminden etkilenmesi üzerine parke taşları yenilenecek. Başkan Topbaş “Bu çalışma son olacak” dedi. İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin kültür-sanat etkinliklerinin kalbi İstiklâl Caddesi’nde yeni bir düzenlemeye gidiceğini açıkladı. Başkan Topbaş, … Okumaya devam et

Mykonos ve Alanya Gazipaşa seferleri yeniden başlıyor


Borajet’in yaz sezonu tarifesine göre 4 Haziran – 15 Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul – Alanya Gazipaşa seferi haftanın 5 günü, 7 Haziran – 16 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılacak olan İstanbul – Mykonos karşılıklı seferleri ise haftanın 2 günü düzenlenecek.
Borajet Havayolları’nın İstanbul – Alanya Gazipaşa ve İstanbul – Mykonos karşılıklı seferlerinin uçuş gün ve saatleri ise şöyle:

Galeri

Ankarada Metro bereketi, lüks konutlara ilgiyi artırdı


Metroların 2013’ten itibaren hizmete gireceği beklentisi, hatlar üzerindeki lüks konutlara ilgiyi artırdı. Projelerde fiyat kıyaslaması yapan alıcılar artık ulaşımı da dikkate alıyor. Metroların 2013’ten itibaren hizmete gireceği beklentisi, hatlar üzerindeki lüks konutlara ilgiyi artırdı. Projelerde fiyat kıyaslaması yapan alıcıların artık … Okumaya devam et

The Bank by Liz Muller for Starbucks


 

 

The Bank by Liz Muller for Starbucks

Following the popularity of our story about a Starbucks designed by Kengo Kuma, here are some images of a concept store that the coffee-shop giant has completed inside a historic bank vault in Amsterdam.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

Design director Liz Muller assembled a team of local artists and craftsmen to create features that include repurposed oak furniture, antique Delft tiles and wall coverings fashioned from the recycled inner tubes of old bicycle tyres.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

Over 1800 individually cut wooden blocks make up the undulating ceiling, while the vault’s original marble and concrete floor has been restored and exposed.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

A bakery is positioned at the rear of the store, while raised platforms provide stages for live music or poetry performances.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

You can check out the Starbucks by Kengo Kuma and Associates here.

Photography is by Rien Meulman.

Here’s some more text from Starbucks:


Starbucks Coffee Experience ‘Laboratory’ to open at New Concept Store in Amsterdam

In a few weeks, Starbucks will open a new concept store in Amsterdam, but with its ‘Slow’Coffee Theatre, hyper local design, floating community gathering spaces and  on-site baking, Starbucks – ‘The Bank’ is a glimpse into Starbuck’s vision to the future.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

While over the last few years Starbucks has gone to great lengths to reinforce the superlative quality of its coffee and products, under the radar they’ve been re-defining the atmosphere in which we drink it. In Seattle, New York, London, Paris and now Amsterdam, Starbucks has been stealthily unveiling unique and highly individualized concept stores across America and Europe.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

Starbucks – The Bank

Situated in a 430 square meter subterranean space in the vault of a historic bank on the popular Rembrandtplein, the new shop is the 9th Starbucks concept store to open in the last three years across the globe, but the first shop they are openly referring to as a ‘laboratory’. A large beautiful store inspired by Dutch culture and tradition, ‘The Bank’ will raise the bar on how Starbucks openly innovates.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

The laboratory

Considering its well-earned progressive reputation, Amsterdam might be the perfect spot for trying out new things. Starbucks ‘The Bank’ will function as a testing centre for innovative coffee brewing methods in its ‘Slow’ Coffee Theatre and offer small batch reserve coffees available no where else on the continent. It will also premiere Starbucks first ever Clover® brewing system in Europe. The Clover® is one of the most significant innovations in coffee brewing since the introduction of the espresso machine. Starbucks – The Bank will also feature new food concepts including in-store baking. What works at ‘The Bank’ will make its way to the rest of Europe.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

Repurposed hyper-local design

As with all Starbucks concept stores, the Amsterdam shop will be a radical aesthetic departure. Under the direction of Dutch-born Liz Muller, Starbucks Concept Design director, more than 35 artists and craftsmen have kitted the subterranean space with quirky local design touches and sustainable materials. Local design details include antique Delft tiles, walls clad in bicycle inner tubes, wooden gingerbread biscuit moulds and coffee bag burlap, and a ‘tattooed’ ‘Delftware’ mural highlighting the important role 17th century Dutch traders played in exporting coffee around the world.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

And while all the design and constructions adheres to strict Leed® sustainable building guidelines to reduce the impact on the environment, the designers have gone out of their way to integrate repurposed design. In addition to reclaiming the vault’s exposed concrete and 1920s marble floor, the entire shop is kitted out in repurposed Dutch oak – the benches, the tables and the undulating ceiling relief made from 1,876 pieces of individually-cut blocks. Also a radical departure from Starbucks house style are the various types of chairs and stools, reclaimed from local schools and spruced up.

The Bank by Liz Muller for Starbucks

Neighbourhood hotspot

With window seat cushions, a centrally-situated oak table and multi-level spaces that cameo as stages for local bands, poetry readings and other cultural activities, ‘The Bank’ is positioning itself as a cultural gathering spot in the middle of Amsterdam. With literally thousands of people living within a minute’s walk, the shop will also playfully use social media to communicate relevant moments. For example, the bakery will send out a tweet announcing ‘warm cookies’ the minute a batch rolls out of the oven.

Hermitage Plaza by Foster + Partners


Hermitage Plaza by Foster + Partners

The mixed-use Hermitage Plaza development will provide offices, apartments, a hotel and a spa within the two new buildings, as well as a public plaza that will slope up across a busy road to meet the river’s edge.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

Diamond-shaped in plan, the two towers will have a twisted form that tapers outwards as they grow in height.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

The project was first presented at real estate summit MIPIM in 2009 and you can see the first visuals by clicking here.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

Here’s the full press release from Foster + Partners:


Hermitage Plaza granted Permis de Construire

Hermitage Plaza will create a new community to the east of La Défense, in Courbevoie, that extends down to the river Seine with cafés, shops and a public plaza at its heart.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

The project incorporates two 320-metre-high buildings – the tallest mixed-use towers in Western Europe – which will establish a distinctive symbol for this new urban destination on the Paris skyline.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

The result of a close collaboration with EPAD, the City of Courbevoie, Atelier de Paysage Urbain and Département de Hauts-de-Seine, the project is intended to inject life into the area east of La Défense by creating a sustainable, high-density community. The two towers accommodate a hotel, spa, panoramic apartments, offices and serviced apartments, as well as shops at the base.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

The buildings face one another at ground level. Open and permeable to encourage people to walk through the site, the towers enclose a public piazza which establishes the social focus. As they rise from an interlocking diamond-shaped plan, the towers turn outward to address views across Paris.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

The angle of the façade panels promotes self-shading and vents can be opened to draw fresh air inside, contributing to an environmental strategy that targets a BREEAM ‘excellent’ rating. The highly efficient diagrid structure uses less steel and emphasises the elegant proportions of the towers.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

A crystal-shaped podium building contains office space, with two detached satellite buildings housing a gallery and auditorium that further extend the public realm.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

The piazza – created by burying the existing busy road beneath a landscaped deck – slopes gently downward to the water’s edge, which is lined with new cafés and restaurants. Connected to the existing Courbevoie and EPAD masterplans, the project will reinforce the regeneration of the riverfront.

Hermitage Plaza by Foster + Partners

Click above for larger image

Grant Brooker, a senior partner at Foster + Partners: “Our ambition was to create a project that would inject new life into La Défense by bringing a new type of occupation and creating a new public focus on the edge of the Seine. This announcement represents a very important stage in the project’s development and is thanks to the passion of our client, Emin Iskenderov, and the support we have had from EPAD, the City of Courbevoie and the Département de Hauts-de-Seine – we could not have reached this milestone without them.”

Hermitage Plaza by Foster + Partners

dezeen

http://www.dezeen.com/2012/03/08/hermitage-plaza-by-foster-partners-2/

Tea House by Archi-Union


Tea House by Archi-Union

Concrete walls twist up through the interior of this tea house and library that Shanghai architects Archi-Union have constructed in the backyard of their studio.

Tea House by Archi-Union

Constructed from timber-formed concrete, the two-storey building has a glass facade.

Tea House by Archi-Union

A triangular first-floor balcony projects from this facade and wraps around the branches of an existing tree.

Tea House by Archi-Union

The contorted concrete walls inside the building conceal a lounge and reading room behind the ground-floor tea room, plus a staircase leading to the library above.

Tea House by Archi-Union

Other interesting projects from Shanghai include an MC Escher-inspired clothes store and a cave-like barsee all our stories about Shanghai here.

Tea House by Archi-Union

Photography is by Zhonghai Shen.

Tea House by Archi-Union

Here’s some more from the architects:


Tea House, J-Office

The Tea House, located in the backyard of Archi-Union’s J-office, is constructed from the salvaged parts of the original warehouse’s collapsed roof. The site was extremely constricted with walls on three sides, and with only one side facing towards an open space that contains a pool. The space was further restricted by a mature tree. The design tries to embody harmony by integrating enclosure and openness, delightful space and logical construction and other complicated relations. This building reacts to the site’s environment; the plan layout is a logically obscure quadrilateral, thus maximizing the amount of space. It is divided into three parts. A covered public area is formed towards the open space with the pool, with an enclosed tea house at ground level and library on the first floor where a small triangular balcony extends around the existing tree. Other more private spaces exist such as a lounge, reading room and service room which are arranged towards the rear of the building; a delightful transitional space was created to connect the public space and the private spaces.

Tea House by Archi-Union

The transitional space was designed around a twisted nonlinear hexahedron staircase, which connects the functional spaces. The stair resolves the vertical transportation issue from the tea house and the library and provides an inner courtyard near the reading room for viewing the existing tree. The space was designed to bring a new experience to an ordinary functional space. Linear space suddenly changes into an expressive form, surging from the tea house then transforming into a tranquil space for the library on the floor above, making the reading room a special place to sit.

Tea House by Archi-Union

The volume is a three-dimensional irregular shape which is impossible to be understood through plans. The twisting shape was designed by scripting in Grasshopper an algorithmic plug-in for Rhino. However such a shape is difficult to translate into quantifiable information for guiding construction. The constraints of manual construction obliged us to invent solutions at the time of construction to realize the advanced digital design with local low-tech construction techniques. Firstly we abstracted the structural skeleton which was subsequently scanned with digital software. This curved shape was then recalculated through interlacing straight lines; these lines were then formed into ruled surfaces filling the void. The spacing was set to the dimension of timber, thus the digital ‘setting out’ could be easily translated into a manually constructible shape.

Tea House by Archi-Union

A 1:1 timber framework was produced by following the same logic as the digital model; a subdivided timber shuttering covered this framework to create a curved formwork. The formwork was built through a series of upper and lower layers according to the construction sequence. The casting was almost the same as ordinary concrete casting, reinforced with re-bars following the straight lines of the ruled surface. Concrete casting after the reinforced bar was completed by manual labor and the final physical effect was achieved. The traces of the timber formwork remained imprinted on the poured concrete after construction, with quality defects such as bubbles, adhesive failures and re-bar exposure present due to the manual construction – defects, however, that are obscured by the unique curved shape. Although there are errors of in the formwork, planning and manual casting the combination of digital design and low-tech manual construction provided a great opportunity to study the possibilities of digital architecture.

Tea House by Archi-Union

Location: No. 1436 Jungong Road, Yangpu District, Shanghai
Area: approx 300 sqm
Design: March, 2010 – August, 2010
Construction: August, 2010 – May, 2011
Architect: Archi-Union Architects
Chief Designer: Philip F. Yuan
Design Team: Alex Han, Fuzi He