Kalorisiz ‘şeker otu’ ekti


Dünyada yapay tatlandırıcıların tahtını sarsan ve şeker otu olarak bilinen stevia bitkisi Türkiye de ilk kez Grow Fide tarafından üretildi.

Dr.Hasan Ünal

ANTALYA – Başta gıda olmak üzere, sanayinin pek çok alanında yapay tatlandırıcılar kullanılıyor. Mısır ve benzeri bitkilerden elde edilen yapay tatlandırıcılar insan sağlığı açısından güvenli bulunmuyor. Şeker otu olarak dünyada anılan stevia bitkisi, doğal yapısı nedeniyle artık yapay tatlandırıcılar yerine kullanılıyor. Kuru yapraklarının, şekerden 30 kat daha tatlı olmasına rağmen sıfır kaloriye sahip olan şeker otu, Türkiye’de ilk kez Grow Fide tarafından Antalya’da üretildi. Grow Fide Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, stevia bitkisini üretme çalışmalarını  anlattı.
Türkiye’de şeker otu bitkisinin ilk üretiminin Antalya’nın Pınarlı bölgesinde 110 dönüm alanda kurulu Grow Fide’nin tesislerinde gerçekleştiğini söyleyen Hasan Ünal, şeker otu üretme fikrinin Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’den çıktığını kaydetti. Temizel’in bir takım bitkilerden çıkardığı yağların hem kimya sanayisinde hem de ilaç sanayisinde kullanıldığını anlatan Ünal, “Tüm dünya bu sektörü incelerken Temizel şeker otunun değerini görmüş. Bu ürünün gelecek vaad etmesiyle fidelerini bizim üretmemizi istedi. Biz de 2010 yılında şeker otu üretmek için denemelere başladık. Ama 2 yıl deneme çalışmalarımız başarısızlıkla sonuçlandı. Hatta ikinci denememizde üretimin çok büyük boyutta yapılmasını planladık ve 1 milyon tohum ektik. Fakat başarılı olamadık, beceremedik. O zamanlar üretim koşullarını bilmiyorduk” dedi.
1 milyon tohumla yapılan ilk denemenin yarattığı hayal kırıklığına rağmen bu yıl gerçekleştirilen ikinci denemede tohumları filizlendirmeyi başardıklarını ifade eden Ünal, üretim seralarında 60 bin şeker otu bitkisi bulunduğunu, 30 bin civarında bitkinin dağıtımını yaptıklarını belirtti.
Şeker otundan elde edilen tatlandırıcının, hammaddesi benzoik sülfinit olan ve içki, şekerleme, ilaç, diş macunu gibi ürünlere tat vermek için kullanılan sakarine ikame bir ürün olduğunu anlatan Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “Şeker otunun bugün dünyadaki ticaret hacmi 2 milyar dolar civarında. Gelecek 5 yıl içinde şeker otu kaynaklı tatlandırıcıların yaratacağı pazar için 10 milyar dolarlık bir ticaret hacmi öngörüsü yapılıyor. Sanayi şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor. Tatlandırıcılar da mısırdan ve benzeri şeylerden yapılmaya başlandı. Bu da insan sağlına zararlı olmaya başladı. Doğal tatlandırıcılar meyve sularından, gazlı içeceklere, çikolata, bisküvi, pasta ve keklere kadar uzanan her türlü tatlıda ve bir çok gıda ürününde kullanıldığını veya kullanılma potansiyeline sahip. Asıl hedefimiz şeker otunu üretip sanayiye kazandırmak. Şeker otundan konsantre üretmeyi planlıyoruz. Sıvı, ot, tablet olarak da üretilecek. Bu ürün şekerin ve yapay tatlandırıcıların yerine geçerek sağlıklı ve güvenilir şekilde tatlı tüketmeye başlayacağız.”


Saksıda da yetişebiliyor
Bu ürünün bir de ihracat bacağı olacağını dile getiren Ünal, “Şeker otu, yapraklarında bulunan steviol glikozitler sayesinde bir çok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Steviol glikozitlerin en önemli özelliğini ise çok güçlü bir tatlandırıcı olmasının yanında sıfır kalori içermesi. Bitkinin kuru yaprakları şekerden 30 kat, sıvı ekstresi ise 200-300 kat daha tatlı. Şeker otunu 2009’da  AB kabul etti. O yıl şeker otuyla ilgili yazılan bir kitap en fazla satanlar arasına girdi. Avrupa’da fizibl değil. Orada dikilir ama yılda 1 defa kesebilir. Antalya’da biz kökünden kesiyoruz, 3 defa çıkıyor” şeklinde konuştu.
Stevia bitkisinin Paraguay’da 200-500 metre yüksekliklerde kumlu topraklarda doğal olarak yetiştiğini dile getiren Ünal, bitkinin yılda 1500-1800 milimetre arasında yağış alan yerlerde sulanmadan büyeyebildiğini kaydetti. Bitkisinin yıllık ortalama sıcaklık isteğinin 25 derece olduğunu aktaran Ünal, sözlerini, şöyle tamamladı: “Stevia bitkisi, tropik ve suptropik iklim kuşaklarına daha iyi adapte oluyor.  Türk sanayicisi bu bitkiyi keşfetmeli. Ülkemizde, başta sahil kuşağı olmak üzere güneşlenme gün sayısı ve ortalama sıcaklığı yeterli olan, kışı sert geçmeyen geçit ve mikro-klima bölgelerde, sulanabilen ve fazla su tutmayan hafif bünyeli topraklarda bu bitkinin tarımını yapmak mümkün. Hatta evlerin balkonlarında saksıda dahi yetişebiliyor.”

 
Duygu ŞAHİN DURMAZ

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s