Kolezyum için büyük restorasyon planı açıklandı


ROMA – İtalya’nın ve başkent Roma’nın en önemli sembollerinden olan Kolezyum Anıtı için hazırlanan büyük restorasyon planı açıklandı.

Antik dönemin en görkemli yapılarından Roma’daki Flavio amfi tiyatrosu ya da dünyaca bilinen adıyla Kolezyum, İtalyan modasının çanta, ayakkabı, aksesuar markası Tod’s’un sponsorluğunda, toplamda 25 milyon avroya mal olacak büyük restorasyon sürecine giriyor.

Antik dönemde, Roma halkının eğlencesine, gladyatörlerin savaşlarına evsahipliği yapan Kolezyum için açıklanan planın detaylarını basına aktaran Roma Arkeolojik Miras Komiseri Mariarosaria Barbera, 3 aşama halinde yürütülecek çalışmaların 915 gün süreceğini bildirdi.

Barbera, planın ilk aşamasında, anıtın kuzey ve güney cephelerindeki dış kemerlerinin restorasyonunun yapılacağını ve bunun gelecek yıl yaz aylarında sonuçlanacağını belirtti. Yetkili, ilk aşamanın maliyetinin 6,1 milyon avro olacağını da kaydetti.

İkinci aşamada ise anıtın temeline yönelik çalışmaların yapılacağını aktaran Barbera, bu aşamanın da 2015’in Kasım ya da Aralık’ın da bitmesinin planlandığını söyledi. Arkeolojik miras komiseri, planın üçüncü aşamasında ise dev anıtın iç çehresinin restore edileceği bilgisini paylaştı.

Roma Arkeolojik Miras Komiseri Mariarosaria Barbera, restorasyon boyunca her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Kolezyum’un açık kalacağını, yapılacak büyük restorasyonun ardından da yüzde 25’lik bölümünün daha ziyaretçilere açılacağını duyurdu.

Roma Belediye Başkanı Gianni Alemanno da 2015 yılına kadar Kolzeyum’un çevresindeki trafik akışını önemli ölçüde azaltacak, bu alanı yayalara açacak bir plan üzerinde çalıştıklarını anlattı.
Restorasyonun sponsorluğunu üstlenen Tod’s markasının sahibi Diego Dalle Valle de “Tod grubu olarak bir hesap yapmadık. Kolezyum tüm İtalyan ve dünya vatandaşlarına ait bir anıttır. Bizim herhangi bir ticari kaygımız yok burada” dedi.

İtalya Kültür Bakanı Lorenzo Ornaghi de Kolezyum’un restorasyonuyla “yarının ülkesini” tasarlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Böylesine büyük restorasyonun 73 yıl aradan sonra ilk kez yapıldığı belirtilirken, anıtta tüm işlerin tam anlamıyla bitmesinin 2017 yılını bulacağı, basına yansıyan haberler arasında yer aldı.

Kaynak:

Yorum bırakın