Otopark ‘de Cope’


Garaj Utrecht Papendorp at ‘de Cope’ bir park konaklama birimi olarak gri ve negatif kütle olmasına artık gereksinim duymadığınız bir mimari anlayışın ispatı gibidir. Çünkü bu sade tasarım ile şeffaf bir otopark yapısı, bu garajı gerçekten çevresine bir katma değer sunan olumlu bir deneyim olmasına yol açmaktadır.

Kamusal alanda sanayi sitesi (ve ofis kompleksi) Papendorp henüz tanık olmadığımız bir çözümü yaygın otoparklar için getirmektedir. Geçici otopark çözümleri çok da geçerli olmadığına göre bu alternatif önem kazanmaktadır.

Bu gelişme bağlamında, Kroon Grubu ve JHK Architecten 500 oto için park yerlerini toplam ofis alanının 3x1000m2 tutarındaki alan kullanımıyla Papendorp Zuid için bir ofis / işyeri ile birlikte kompakt bir yapı olacak şekilde garaj binası gerçekleşmiştir. Park alanlarının çoğunluğunun komşu ofisler tarafından da kullanılmak üzere tasarlanmış olmasını belirtelim. Diğer bir deyişle bu otopark sadece kendi işyerinin ihtiyaçları için değil, sokağın otoparkıdır.

Tasarım bir bağlantı yolu (Crossway) vasıtasıyla birleştirilen iki soyut birimden oluşur. İki spiral bina içinde çeşitli otopark katlarına açılım verir. Otopark binasını üst üç katında üç ofis katı fonksiyonları mevcuttur. Ofislere giriş zemin seviyesinde bir giriş salonundan yapılmaktadır.

Garaj içinde sürücüler ve yayalar için hem en uygun yerleşim ve güzergahlar planlanmıştır. Tasarımı oldukça basittir ve garaj içinde bir noktaya çıkmak için özel ve fazladan bir zaman harcanmaz.

Binanın cephesinde bulunan bar, korkuluk ve sütun sistemleri onun tipik inşaat ile aynı anlayışta olduğunun bir kanıtıdır. Eski garaj yapma anlayışının dışında olmak üzere tasarımı, başlangıçta planlandığı ofis ünitesi ile rekabet edebilmekte ve gerektiği gibi kentsel planlama açısından anlam taşımaktadır.

Otopark katları olan ve yine katlı ofis bulunan blok, çeperinde özel cepheler oluşturarak, görsel olarak farklı işlevler arasında ayrım olmadan ifadelenir. Cephede kullanılan alüminyum yüzey kaplama, altın metalik görünümlü içe doğru kavisli, perfore ‘Platibond kompozit paneller’ den oluşur. Paneller özel cephe tedarikçisinden bu proje için özel olarak geliştirilmiştir. Delikler içinde kademeli olarak değişiklikler ve zıplamalar; panellerin bir doku hissi taşımasına olanak verir. Delikler otopark için aynı zamanda doğal havalandırmayı temin eder. Panellerin yapımıyla cephe eğrileri cephe boyunca eşit dağılım sağlamış olur. Form, renk ve detay binanın değişik hava ve ışık koşullarına bağlı olarak farklı bir görünüm arzetmesine sebep olur. Bu da birçok ofis ve endüstriyel binalar arasında, garaj binasının bu şekildeki tasarımıyla hoş bir farklılığının olmasına yol açar.

Mimarlar: JHK Architecten
Yer: Utrecht , Hollanda
Proje Yılı: 2008
Proje Alanı: 3.000 m²
Fotoğraflar: Burg + Schuh , Sander Fotokopi Makinesi

Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s