Hediyelik bunlar


 

‘Dış politika’ yabancıya yaradı!.. Osmanlı döneminde Almanya, Mısır ve İtalya gibi ülkelere hediye edilen Boğaz’daki yalılar, şimdi konsolosluk olarak hizmet veriyor.

Zenginlerin mesken tuttuğu yalıların bazılarının, Osmanlı tarafından yabancı ülkelere hediye olarak verildiği ortaya çıktı. Takvim’in haberine göre  Mısır, Avusturya ve Almanya gibi birçok ülke, hediye edilen İstanbul Boğazı’ndaki yalıları, başkonsolosluk veya rezidans olarak kullandı. Dünyaca ünlü isimlere rehberlik yapan “İstanbul Hakkında Her Şey” ile “Boğaz Hakkında Her Şey” kitaplarının yazarı Saffet Emre Tonguç, Boğaz’daki sefarethaneleri anlattı.

BEBEK’TE MISIR
Tonguç’un verdiği bilgiye göre, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da bulunan büyükelçilik binaları, Cumhuriyet’in ilanından sonra Ankara’ya taşındı. İstanbul’daki binalar da konsolosluk haline getirildi. Konsoloslukların bazılarının Boğaz’da çok güzel ve tarihi binaları bulunuyor. Sultan 2. Abdülhamid’in son Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa’nın annesi ve eski Hidiv Tevfik Paşa’nın eşi Hidiva Emine’ye hediye ettiği Bebek’teki “saray yavrusu”, günümüzde Mısır Başkonsolosluğu olarak hizmet veriyor.

200 MİLYON DOLAR
Avusturya, “politik anlaşmaların en iyi yolunun değerli bir gayrimenkul hediye etmek” olduğu dönemlerde, 2. Abdülhamid tarafından Avusturya-Macaristan İmparatoru 1. Franz Joseph’e hediye edilen Yeniköy’deki yalıyı, Başkonsolosluk ve kültür merkezi olarak kullanıyor. Almanya Başkonsolosluğu’nun Tarabya’daki yazlık rezidansının bulunduğu arazide ise Çanakkale Savaşı’nda ölen 265 Alman askerinin mezarı bulunuyor. Konsolosluk olarak kullanılan yalıların piyasa değeri ise 100-200 milyon dolara kadar çıkıyor.

Yorum bırakın